Какво представляват автоимунните заболявания?

Автоимунните заболявания са състояния, при които имунната система по погрешка атакува собствените си здрави тъкани и органи. Смята се, че наследствеността, генетиката и причинителите от околната среда причиняват тези състояния. Има повече от 100 различни типа и до 75% от живеещите при тези условия са жени и момичета

Има много теории за това защо жените са по-податливи на тези условия, но изследователите нямат окончателни отговори. Продължавайте да четете, за да научите защо автоимунните заболявания могат да засегнат повече жени, кои от тях са най-чести при жените и ефекта, който имат.

Здравата имунна система предпазва тялото от вируси, бактерии и други чужди вещества. Когато имунната система сбърка здравите тъкани с болни, тя може да се атакува сама. Този процес е наречен автоимунитет – основната характеристика на автоимунните заболявания.

Според Службата за здраве на жените автоимунните състояния са често срещани и засягат над 23,5 милиона американци.2 Тези състояния са водеща причина за смърт и увреждане.

Автоимунните заболявания могат да атакуват всяка част на тялото, отслабвайки определени телесни функции и потенциално причинявайки животозастрашаващи усложнения. Някои добре известни автоимунни заболявания са ревматоиден артрит (RA), системен лупус еритематозус (лупус), множествена склероза (MS) и болест на Грейвс.

Автоимунните заболявания са нелечими и изискват лечение през целия живот, за да се поддържат управляваните симптоми и да се намали потенциалът за животозастрашаващи проблеми.

Всяко автоимунно заболяване е уникално, но повечето споделят някои общи симптоми. 3 Общите симптоми включват:

  • Умора
  • Замайване
  • Проблеми с концентрацията
  • Нискокачествени трески
  • Изтръпване и изтръпване на ръцете и краката
  • Подути жлези
  • Кожни симптоми
  • Храносмилателни проблеми и болки в корема

Първоначалните симптоми на автоимунни заболявания са склонни да бъдат неясни, което може да затрудни получаването на своевременна диагноза. Диагнозата на автоимунно разстройство обикновено се поставя с физически преглед, медицинска история, кръвни тестове, образна диагностика и други диагностични тестове.

Въпреки че тези състояния не могат да бъдат излекувани, напредъкът в лекарствата за лечение на автоимунни заболявания подобрява прогнозата и функцията на пациента. Модификациите на начина на живот, като намаляване на стреса, здравословна диета и упражнения, също могат да бъдат полезни за намаляване на автоимунните обостряния.

Защо жените са по-често засегнати?

Съществуват множество теории за това защо жените получават автоимунни заболявания по-често от мъжете. Изследователите предполагат, че половите разлики в имунитета, половите хормони, генетичната чувствителност, причинителите от околната среда и стресът могат да играят роля в развитието на тези състояния и повишения риск за жените.

Полови разлики в имунитета

Жените обикновено имат по-отзивчиви и по-чувствителни имунни системи в сравнение с мъжете.4 Освен това те естествено имат по-силни възпалителни реакции, когато имунната им система се задейства.

Възпалителен отговор

Възпалителният отговор е реакцията на организма към заболяване или нараняване. Основният признак на този отговор е възпалението. Възпалението се характеризира с болка, топлина, зачервяване и подуване. Възпалителните реакции са отговорни за развитието и влошаването на симптомите при автоимунни заболявания.

При нормални обстоятелства възпалението ще реагира на атака на патогена възможно най-бързо и възпалителният процес ще приключи. При автоимунни заболявания обаче възпалителните реакции ще станат хронични и в крайна сметка ще доведат до значително увреждане на тъканите, органите и ставите.

Полови хормони и бременност

Друга възможна теория защо жените имат по-висок риск от автоимунни заболявания е свързана с хормоналните различия.  Всъщност половите хормони при жените всъщност могат да усилят отговора на имунната система към инфекция, което в крайна сметка води до развитие на автоимунно заболяване.

Жените и момичетата преживяват значителни хормонални събития през целия си живот – от пубертета до бременността до менопаузата. Всички тези събития могат да повишат реакциите на имунната система до нива, които заедно с други рискови фактори (гени, околна среда и др.) Могат да предизвикат развитието на автоимунно разстройство.

Изследванията показват, че женският хормон естроген може да повлияе на имунната система. Едно проучване, съобщено през 2018 г. в списание Science Signaling, установява, че секрецията на естрогенни хормони може да допринесе за развитието на автоимунно заболяване при жените.

Според доклад за 2020 г. в списание Cureus бременността причинява инвазия на хормонални и телесни промени, които могат да продължат до една година след бременността.5 Тези промени – метаболизъм, нива на липидите и наддаване на тегло – могат да предизвикат автоимунни реакции.

Освен това бременността ще включва значителни промени в нивата на естриол, прогестерон и пролактинов хормон.  При жени, които имат автоимунни заболявания, бременността може или да се подобри, или да се разпали (влоши) тези състояния.

Други доказателства показват, че плодът разчита на имунната система на майката, което потенциално кара майчината имунна система да се потисне, за да защити плода.5 Потиснатата имунна система е друг възможен стимул за развитието на автоимунно заболяване, както и хормонални промени в периода след раждането.

Съществуват също доказателства, че феталните клетки могат да останат и да циркулират в женското тяло много години след бременността.8 Тези клетки могат да участват в развитието или влошаването на някои автоимунни нарушения.

Генетична чувствителност

Някои изследователи смятат, че тъй като жените имат две Х хромозоми, те са генетично предразположени към развитие на автоимунни заболявания  Те подозират, че дефектите в Х хромозомите са свързани с автоимунитет. И тъй като жените имат две Х хромозоми, рискът от автоимунни заболявания може да бъде два или повече пъти по-висок от този при мъжете

Проучване от 2019 г. от изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) разкрива, че специфичен генетичен ген в X хромозомите може да предложи някакво обяснение защо жените и момичетата са по-податливи на автоимунни състояния като RA и MS.

Този ген е известен като KDm6a и е установено, че е по-очевиден в женските клетки. Изследователите също откриха подобни доказателства при женски мишки. Когато генът беше елиминиран при женските мишки, те имаха подобрени симптоми, по-малко възпаление и по-малко увреждане на гръбначния мозък.

Изследователският екип на UCLA сподели, че намира тези резултати за полезни при обяснението защо жените имат по-висок риск от повечето автоимунни заболявания. Освен това те стигнаха до заключението, че по-нататъшни изследвания за потискане на гена Kdm6a могат да бъдат полезни при лечението и контрола на симптомите на автоимунни нарушения.

Задействания на околната среда

Изследователите обръщат много внимание на това как факторите на околната среда играят роля при отключването на автоимунни заболявания. Повечето вярват, че излагането на различни видове външни токсини, включително замърсители на околната среда и някои лекарства, може да предизвика автоимунни реакции.

Изследователите са открили пристрастия на женския пол за някои експозиции като връзката между козметиката и повишения риск от лупус или RA при жените.10 Въпреки че изследването е ограничено, изследователите продължават да разглеждат продуктите, които жените използват по-често, като например  бои за коса и грим, за да се определи кои конкретни задействащи фактори от околната среда представляват най-голям риск.

Стрес

Стресът може да повлияе на имунната система на тялото ви.  Всъщност автоимунитетът може да се развие, когато стресът промени способността на кортизола да регулира възпалението. Проучване, докладвано през 2019 г. в Journal of Medical Association, разкрива, че стресът от травматични и стресови събития в живота може да увеличи риска на човек за развитие на автоимунно заболяване.

Жените обработват стресорите по различен начин от мъжете и телата им реагират по различен начин, когато срещат стресови ситуации. Проучване, съобщено през 2017 г. в Journal of Neuroscience Research, установи, че докато мъжете и жените съобщават за подобни нива на стрес в стресови ситуации, мъжете имат по-силни реакции, докато жените показват по-малки и по-слаби отговори.

Ако човек изпитва хроничен стрес, намаленият отговор на кортизола не може да предпази от възпаление.  А ненормалните и хронични възпалителни реакции в крайна сметка могат да доведат до автоимунни заболявания, особено при хора, които имат по-слаби реакции на стрес.

Защо възникват автоимунни заболявания?

Автоимунни състояния, най-чести при жените

Някои от най-често срещаните автоимунни заболявания засягат предимно жените.  Всеки от тях е уникален в своите процеси, но повечето споделят общи симптоми, включително умора, болка и нискостепенна треска.

Тиреоидит на Хашимото

Тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване, което причинява хипотиреоидизъм (недостатъчно активна щитовидна жлеза). С Hashimoto’s имунната система атакува и уврежда щитовидната жлеза, малката, споделена пеперуда жлеза в предната част на врата.

Повредената щитовидна жлеза не може да произведе достатъчно тиреоиден хормон. Тиреоидните хормони са важни за вашето тяло, тъй като те контролират как то използва енергия, за да изпълнява почти всяка функция на тялото. Без достатъчно щитовидна жлеза функциите на тялото ви се забавят.

Болестта на Хашимото е до 8 пъти по-честа при жените, отколкото при мъжете.13 Въпреки че състоянието може да засегне тийнейджъри и млади жени, повечето жени се диагностицират на възраст между 40 и 60 години. В болестта на Хашимото има наследствен компонент и вие има по-голяма вероятност да развият състоянието, ако някой от вашето семейство го има.

Болест на Грейвс

Болестта на Грейвс е автоимунно заболяване, което причинява хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза). С Graves ’имунната система атакува щитовидната жлеза и я кара да произвежда повече хормони, отколкото тялото се нуждае.

Според Националния институт по диабет и храносмилателни и бъбречни болести (NIDDK) болестта на Грейвс засяга 7 до 8 пъти повече жени, отколкото мъжете.14 Подобно на Хашимото, шансовете ви да развиете Грейвс са много по-високи, ако имате семейство  член с болестта.

Ревматоиден артрит

RA е автоимунно заболяване, което се появява, когато имунната система на тялото атакува ставите. RA засяга лигавицата на ставите, причинявайки болезнено възпаление, което в крайна сметка води до ерозия на костите и деформация на ставите.  RA също може да причини увреждане на множество телесни системи и да засегне кожата, сърцето, очите и кръвоносните съдове.

Повече жени от мъжете имат RA. Проучванията за разпространение в световен мащаб показват, че RA засяга жените 3 пъти по-често, отколкото мъжете

Как ревматоидният артрит влияе върху половете?

Системен лупус еритематозус (лупус)

Лупус се появява, когато имунната система атакува ставите и здравите тъкани в тялото. Може да бъде трудно да се диагностицира, тъй като признаците и симптомите на лупус се откриват при други автоимунни заболявания. Но лупусът има един невероятно уникален симптом, който го отличава. Лупусът е известен с това, че причинява обрив по лицето по бузите, който изглежда като крила на пеперуда.

Според доклад за 2020 г. в списанието Mayo Clinic Proceedings лупусът засяга 9 пъти повече жени, отколкото мъжете.16 Средната възраст за диагностика е около 35-годишна възраст и повечето жени се диагностицират в определен момент през репродуктивните си години.

Миастения гравис

Миастения гравис (MG) е автоимунно разстройство, при което тялото атакува собствените си нервно-мускулни връзки.  Тези атаки нарушават комуникацията между нервите и мускулите, което в крайна сметка води до мускулна слабост.  Най-често засегнатите мускули са доброволните мускули – крайниците, челюстите, гърлото, очите и устата.

Според Фондацията на Миастения Гравис в Америка MG засяга повече жени под 40-годишна възраст.17 Въпреки това става по-често при мъжете след 60-годишна възраст.

Множествена склероза

МС е увреждащо заболяване на мозъка и гръбначния мозък, при което имунната система атакува защитните обвивки на нервните влакна.  Тези атаки прекъсват връзките от мозъка с останалата част от тялото, което води до трайно увреждане на нервите.

Според Националното общество за множествена склероза, МС е 3 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете.18 Това вероятно се дължи на половите хормони, които насърчават по-висока податливост на жените в развитието на състоянието.

Признаците и симптомите на МС ще зависят от това кои нерви са засегнати.  Някои хора ще загубят способността си да ходят, докато други могат да получат ремисия на заболяването (без признаци и симптоми на заболяването).  МС няма лечение, но лечението може да забави болестта и нейните ефекти.

Тежест на заболяването и лечение

Проучванията разглеждат тежестта на автоимунните заболявания при жените в сравнение с мъжете.  Те откриха, че полът играе роля в тежестта на автоимунните заболявания и степента на увреждане.19 Но този ефект ще варира в зависимост от автоимунното заболяване, което причинява симптоми.

Например, жените с RA обикновено имат по-агресивни симптоми на заболяване и по-високи честоти на инвалидност.15 Изследователите понякога посочват по-ниска мускулна сила, намалена реакция на стрес и ефектите на някои полови хормони, за да обяснят това.

Друг пример идва от преглед от 2014 г. за разликите между половете при автоимунни заболявания, който открива, че пациентите с лупус са по-склонни да „страдат от инфекции на пикочните пътища, хипотиреоидизъм, депресия, езофагеален рефлукс, астма и фибромиалгия.“ 19 Менопаузата също изглежда  влошават симптомите на лупус, особено при жени след менопаузата.

Автоимунните заболявания не се лекуват въз основа на пола.  Това е така, защото лекарите знаят, че тези състояния са субективни.  Това означава, че докато може да изпитате симптоми, подобни на други при това състояние, пак можете да изпитате по-голямо бреме на болестта с повече болка, скованост, умора и увреждане.

Лекарите наистина знаят, че жените ще имат различно преживяване на заболяването от мъжете.  Следователно те ще прилагат лечение въз основа на специфични за вас фактори, включително как болестта засяга живота ви и всички рискови фактори, които имате за съпътстващи заболявания, свързани със специфично автоимунно заболяване.

Дума от Verywell

Автоимунните заболявания са състояния през целия живот, които не могат да бъдат излекувани. Това означава, че ще трябва да управлявате и лекувате автоимунното си заболяване до края на живота си. И независимо от пола ви, преживяването на заболяването ви ще бъде различно от всички останали със състоянието.

Но без значение какви симптоми на заболяването изпитвате, жизненоважно е да работите с Вашия лекар, за да намерите успешен план за лечение, който максимизира перспективите Ви и Ви позволява да имате добро качество на живот. Попитайте Вашия лекар какво можете да направите, за да поддържате симптомите си управлявани и как да избегнете дългосрочните последици от Вашето специфично автоимунно разстройство.