Миастения Гравис е автоимунно, нервно-мускулно състояние, характеризиращо се с асоциацията на мускулна слабост, мускулна умора и наличие на антитела срещу ацетилхолиновия рецептор, вещество, което осигурява предаването на нервния приток от нерв към мускула, т.е. за активиране на мускула.

Най-честите симптоми са: птоза на клепача (спуснат клепач), диплопия (двойно виждане) и мускулна слабост след тренировка.  При около 40-80% от пациентите мускулите на очната ябълка са засегнати.

Основните офталмологични прояви при пациенти с миастения гравис са глаукома, катаракта и сухота в очите.

Кортизоновата глаукома е сериозно заболяване, което може да доведе до загуба на зрение.  Системното лечение, т.е. дългосрочните и високи дози кортикостероидни хапчета или инжекции, може да доведе до повишено вътреочно налягане, което уврежда зрителния нерв, което води до бавна и необратима загуба на зрение. Рискът от високо кръвно налягане зависи от химическата структура на стероида, дозата, честотата и продължителността на лечението.

Най-често инкриминираният механизъм е намаляването на лекотата на оттичане на водната течност от очите.

Препоръчва се: наблюдение на пациенти, подложени на какъвто и да е вид кортикостероидна терапия, намаляване на дозата, когато е възможно, локално хипотензивно лечение (аналози на простагландини, бета-блокери), хирургично лечение: аргонова лазерна трабекулопластика, трабекулектомия или имплантиране на дренажни устройства.

Кортизон катаракта

Това се случва след продължително лечение с общ кортизон. Доза от 10-20 mg преднизон, прилагана за повече от 1 година, може да причини непрозрачност на кристалите, т.е. поява на катаракта.

Проявява се с прогресивно намаляване на зрението, обикновено двустранно.

Единственият начин за лечение на катаракта е операцията. Извършва се под местна упойка, естествената непрозрачна леща вътре в окото се заменя с изкуствена, монофокална или мултифокална леща.

Голяма част от пациентите с миастения гравис имат воден дефицит на сълзи (синдром на сухото око), който се проявява субективно чрез: усещане за пясък или прах в очите, усещане за парене в очите, епизоди на прекомерно сълзене се редуват с периоди, в които очите са много сухи, чувствителност към светлина, тези симптоми се изострят в суха и задимена среда, прегрята среда, използване на компютър, прекомерно четене.

Препоръчително е да се използват изкуствени сълзи, за предпочитане без консерванти, използването на силиконови тапи (които са фиксирани от офталмолога в разкъсващите точки, които имат ролята на затваряне на отвора, като по този начин предотвратяват изтичането на сълзи от повърхността на окото), противовъзпалителни средства  .

В заключение препоръчваме на всички пациенти с диагноза Миастения Гравис да извършват офталмологична консултация веднъж годишно, за да диагностицират и лекуват навреме офталмологичните заболявания.

Внимание: Медицинските показания не заместват консултацията!


Д-р Мирча ФИЛИП
Conf.Univ., Първичен офталмолог
Доктор на медицинските науки
F.E.B.O.
Доц. Д.м.н.; Докторска степен; F.E.B.O.
www.amaoptimex.ro