В момента няма лек за миастения гравис. Все още има налични лечения, които да ви помогнат да управлявате някои от симптомите си, така че да можете да продължите да правите нещата, които обичате.


Въпреки че понастоящем няма лечение за миастения гравис (MG), има лечения, които дават надежда. Повечето хора с MG, които следват плана за грижи на своя лекар, могат да водят пълноценен живот.

С лечението симптомите Ви могат да изчезнат за известно време – или дори завинаги. Всичко зависи от вашата възраст, цялостното ви здравословно състояние и колко лошо е вашето MG. Например, може да не реагирате добре на лечението, ако вашият MG е ​​тежък.

Какви лечения се предлагат или се проучват за MG?

Много MG лечения помагат да укрепите мускулите си, така че можете да продължите да правите редовни дейности като ходене, хранене и говорене. Други лечения вместо това се опитват да отстранят причината за MG. Целта им е да попречат на антителата – протеините, които се борят с инфекцията в тялото ви – да погрешно атакуват и отслабват скелетните ви мускули.

Нека разгледаме по-подробно някои MG лечения:

Лекарства:

Инхибитор на холинестеразата: Това е най-често срещаното лекарство за MG, особено ако имате леки симптоми. Инхибиторите на холинестеразата помагат на мускулите ви да се свият (стегнат) и да се отпуснат отново, както трябва. Пример за този тип лекарства е пиридостигмин (търговска марка: Mestinon ™).

Кортикостероиди и имуносупресори: Тези лекарства се опитват да спрат тялото ви да произвежда антитела, които атакуват скелетните ви мускули. Пример за този вид лекарства е преднизон.

Eculizumab (търговска марка: Soliris®) е одобрен от FDA през 2017 г. за употреба при възрастни с генерализиран MG, които също са положителни за AChR антитела. Пациентите с MG, които са приемали това лекарство, са чувствали по-малко умора от обикновено. Ето няколко примера: Пациентите казват, че са имали по-малко случаи, когато „са се чувствали слаби навсякъде“, са били в състояние да правят повече от нещата, които са искали да направят, и са се нуждаели от по-малко помощ при ежедневни дейности.

Тимектомия: Тимектомията е операция за отстраняване на тимусната жлеза (разположена зад гръдната кост / гръдната кост). Тимусната ви жлеза играе роля в производството на антитела и понякога е по-голяма от нормалната при хора с MG.

Тимектомията не е за всеки. Вашият лекар може да ви предложи, ако имате тимома (тумор в тимусната жлеза) или ако сте на възраст под 60 години и имате лек MG, който засяга цялото ви тяло – не само очите ви.

Плазмафереза ​​и интравенозен имуноглобулин: Лекарите често препоръчват тези лечения за най-тежките случаи на MG. При плазмаферезата вредните антитела се филтрират от кръвта ви. При IVIG лечение ще получите здрави антитела, инжектирани в тялото ви от донорска плазма.

Текущи изследвания

Ритуксимаб е лекарство, използвано за лечение на някои автоимунни заболявания и рак. Сега учените изучават версия на ритуксимаб (под името Rinomax) при хора с MG, които не реагират на други налични лечения. Това клинично изпитване фаза 3 ще приключи в края на 2020 г.