Ваксините за COVID-19 ще бъдат налични през следващите седмици и месеци. Conquer MG ще споделя насоки, издадени от Центровете за контрол на заболяванията (CDC), когато стане достъпно. Тъй като хората, които имат миастения гравис, могат да бъдат изложени на повишен риск от тежко заболяване COVID-19, Медицинският консултативен съвет на Conquer MG предлага тези общи насоки.

Моля, имайте предвид, че това не е предназначено да замести професионалните медицински съвети. Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, за да решите кое е подходящо за вашата конкретна ситуация.

Повечето пациенти с MG трябва да се ваксинират. Като цяло очакваме, че рисковете, свързани с ваксината COVID-19, ще бъдат относително малки в сравнение с риска от заразяване със самата болест.

За COVID-19 се разработва повече от една ваксина. Все още няма достатъчно информация, за да се каже коя ваксина ще бъде по-добра за популацията на MG. Към началото на декември 2020 г. два случая на напречен миелит са свързани с ваксината AstraZeneca (с аденовирусен вектор), така че тази специфична ваксина може да не е най-добрата за някой с автоимунно заболяване.

Ако човек приема имуносупресори (като преднизон, азатиоприн, микофенолат мофетил или други), това може да намали ефективността на ваксинацията. Въпреки това, човек все още трябва да получи ваксината.

Добавено на 23.12.2020: Лицата, получаващи терапия с моноклонални антитела (като ритуксимаб или Soliris®) за миастения, трябва да обсъдят с лекарите си как да определят времето на ваксината COVID-19, така че ваксината да е най-ефективна. За ритуксимаб се препоръчва хората да получат първата доза ваксина 6 седмици преди лечението с ритуксимаб и втората доза ваксина 4 седмици преди друго лечение.

Ваксинираните лица трябва да продължат да следват препоръките за маскиране, измиване на ръцете и социално дистанциране, за да намалят допълнително риска, особено ако са на имуносупресори, които могат да повлияят на отговора им към ваксината.

COVID-19 и MG: Насоки, на които можете да се доверите

Миастения Гравис и епидемията от COVID-19: Неща, които трябва да знаете. (27-минутно видео) Хенри Камински, д-р от Университета Джордж Вашингтон, обяснява основите на коронавируса, отговаря на въпроси, специфични за тези, които имат миастения, и определя важни начини за подобряване на здравето ви.

Щракнете, за да прочетете Насоки за лечение на миастеничен синдром на Миастения Гравис и Ламберт-Итън по време на пандемия COVID-19, написани от Международната работна група MG / COVID. Тази статия е публикувана онлайн на 24 март 2020 г. в J Neurol Sci. https://doi.org/10.1016/j.jns.2020.116803 Ще намерите съвет, който да споделите с Вашия лекар относно продължаването на настоящите Ви терапии, дали да преминете към домашни инфузии и др.

Асоциацията за мускулна дистрофия (MDA) публикува ръководство за медицински специалисти, разглеждащо как да се осигури белодробна (дишаща) подкрепа за нервно-мускулни пациенти. Пациентите с MG може да искат да бъдат подготвени да споделят това с лекарите, ако се нуждаят от спешна помощ. Белодробна подкрепа за пациенти с невромускулни заболявания по време на пандемия на COVID19.

Относно COVID-19

Подобно на вас, тези от нас в Conquer MG следиха отблизо новините за коронавируса. Ние признаваме, че много хора, които имат MG, могат да бъдат изложени на риск от сериозно заболяване, в случай че заразят вируса. Искахме да споделим с вас нашето сегашно разбиране за болестта.

Относно коронавируса

Щамът на коронавируса, причиняващ това заболяване, се нарича COVID-19. Смята се, че вирусът се разпространява чрез дихателни капчици, произведени, когато заразен човек кашля или киха. Може да е възможно да се заразите с болестта, ако сте в близост до някой болен или докоснете замърсена повърхност.

Симптомите на коронавирус варират от леко заболяване, подобно на настинка, до тежко затруднено дишане.

Каква информация е надеждна?

Връзките в горната част на тази страница са създадени от експерти лекари и изследователи от общността MG. Освен това тези източници – Центърът за контрол на заболяванията (CDC) и Световната здравна организация (СЗО) – предлагат достоверна информация:

По-долу споделяме връзки от CDC за хората, които са най-изложени на риск, и стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите заболяване.

Надяваме се да споделим повече информация, която ще бъде полезна при разгръщането на ситуацията.

За повече информация щракнете върху тези връзки:

СЪВЕТ ОТ CDC

За да се предпазите от излагане, CDC препоръчва:

 • Измивайте често ръцете си със сапун и вода за поне 20 секунди. Ако няма сапун и вода, използвайте дезинфектант за ръце с поне 60% алкохол
 • Избягвайте близък контакт с болни хора.
 • Поставете разстояние от най-малко шест фута между себе си и другите, които не живеят във вашето домакинство.
 • Покрийте устата и носа си с маска, когато сте около другите.
 • Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си с немити ръце.
 • Останете вкъщи, когато сте болни
 • Покрийте устата и носа си, когато кихате или кашляте; изхвърлете използваните тъкани в кошчето
 • Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности (например вашия телефон, дистанционни за телевизор)

CDC отбелязва, че тези, които са най-изложени на риск от сериозно заболяване от COVID-19, включват по-възрастни лица и тези, които имат сериозни хронични заболявания. Това включва хора, които са имунокомпрометирани, като хора, получаващи имуносупресори за миастения гравис.

Ако имате по-висок риск да се разболеете от COVID-19, трябва:

 • Запасете се със запаси.
 • Вземете ежедневни предпазни мерки, за да запазите пространство между себе си и другите.
 • Когато излизате на публични места, пазете се от други болни, ограничавайте близък контакт и често мийте ръцете си.
 • Избягвайте тълпите колкото е възможно повече.
 • Избягвайте круизни пътувания и несъществени въздушни пътувания.
 • По време на огнище на COVID-19 във вашата общност, останете в къщи колкото е възможно повече, за да намалите допълнително риска от излагане.